İç mimar, kişilerin yaşam alanlarını aynı zamanda mekân gereksinimlerini belirlemekte buna uygun fonksiyonel ve estetik hale getirmek için farklı ögeleri bir arada kullanarak tasarım yapan kişilerin olduğu meslek gruplarına verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. İç mimar, estetik, fonksiyonel, güvenli ve rahat bir yaşam alanı tasarlamakla sorumlu olan kirşlerdir. İç Mimarlık bölümü MF-4 puan türüyle alım yapmakta ve öğrenim süresi 4 yıl olan bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. İç Mimarlar iç mekân tasarımını en ince ayrıntısına kadar tasarlayan kişilerdir. Bölümün amaçlarına baktığımızda ise değişen dünya düzeni ile birlikte insanların iç mekân tasarımına olan ihtiyaçlarını karşılamak amaçlarını barındırdığını görmekteyiz. Bölümde temel olarak; Temel Tasarım, Çevre Tasarımı, Grafik Tasarım, Tasarım Yöntemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, Mobilya Tasarım ve proje dersleri gibi başlıca dersler bulunmaktadır. Bunun yanında her yıl ya da her dönem proje çalışmaları yapılmaktadır.
İç mimarların yaratıcılığı ve görsel farkındalığı en önemli olarak görülmektedir. İç mimarlar genel olarak, estetik cazibeye sahip ve mevcut alandan en iyi şekilde faydalanan yaşam alanlarının tasarlanması sağlayan iç mimarların sorumlulukları şöyle sıralamak doğru olacaktır. Kişilerin hedeflerini ve projenin gereksinimlerini bilmek, mekânın nasıl kullanılacağını planlayabilmek, ön tasarım planlarını çizebilmek, Mobilya, aydınlatma, duvar kaplaması, döşeme kaplaması vb. malzemeleri belirtmek, bilgisayar destekli tasarım programları ve el çizim i ile birlikte eskizler ve çizimler üretmek, Mimari tasarım projesi için zaman çizelgesi oluşturmak, malzeme ve işçilik dâhil olmak üzere proje bütçesi belirlemek, mekan keşfi gerçekleştirmek ve tasarım projelerini kolaylaştırmaya yardımcı olacak önerilerde bulunmak,
Mimar, müteahhit ve inşaat mühendisleri de dahil olmak üzere çeşitli meslektaşlarla iş birliği içerisinde çalışmak, sektörel yenilikleri yakından takip ederek her zaman bilgisini güncellemesi gerekmektedir. İç mimar olabilmek için, üniversitelerin 4 yıllık iç mimarlık bölümlerinden lisans derecesi alan kişiler iç mimar unvanını almaya hak kazanmaktadır. İç mimarlarda aranan niteliklere göz attığımızda karşımıza şu unsurlar çıkmaktadır. Estetik olarak güzel görünecek tasarımlar geliştirebilecek bakış açısına sahip olmak, detay odaklı olmak, kişiler ile etkili bir şekilde iletişim kurabilmek, problem çözme yeteneğini göstermek, Yaratıcılık ve görsel farkındalık özelliklerini taşımak, AutoCAD, 3ds Max, Adobe Photoshop bunun yanı sura tasarım programlarında uzmanlaşmış olması gerekmektedir.