Muhtemelen Akdeniz diyetini duymuşsundur. Sabah sağlık programlarından dergi makalelerine kadar her yerde en sağlıklı beslenme tarzı olarak öne çıkıyor. Peki, sadece bazı gıdaları yemenin veya onları doğru yollarla birleştirmenin neden hastalıktan koruyabileceğini ve hastalıkları engelleyebileceğini düşündünüz mü?
Akdeniz Diyeti Nasıl Çalışır?
Akdeniz diyeti, meyve, sebzeler, tahıl, fıstık, fasulye, baklagiller, çeşitli otlar ve baharatlar, şarap, balık, deniz ürünleri ve zeytinyağı gibi zengin olan yiyecek ve içecekler içerir. Diyetin gizli içeriği; zeytinyağı ve sebzeleri birleştirmek, birden fazla sağlık yararına bağlı nitro yağ asitleri üretimidir. Zeytinyağındaki doymamış yağ, doğal olarak bulunan nitratlarla buluştuğunda, birçok Akdeniz sebzesinin (domates, patlıcan, sarımsak ve yeşillikler gibi) zengin olması nedeniyle, nitro yağ asitleri adı verilen özel bir molekül üretiyor.
Araştırmalara göre; anti-inflamatuar yağlar (zeytin ve balık) ve antioksidanlar (hücre onarımına yardımcı olan C vitamini, E vitamini, beta karoten ve fitokimyasallar) vücudun onarım mekanizmalarına yardımcı oluyor. Bilime göre Akdeniz diyeti; kalp hastalığı ve artrit gibi riskleri azaltabilir. Ayrıca tip 2 diyabet, metabolik sendrom, Alzheimer hastalığı, inme ve depresyon riskini de azalttığı belirtiliyor
Eğer Akdeniz diyetini hayatınıza dâhil etmek istiyorsanız, bol meyve ve sebzelerle başlayarak, daha sonra tuzsuz fıstık, tohum ve baklagilleri öğünlerinize eklemelisiniz. Köri, tarçın, kırmızıbiber, kimyon, zerdeçal ve zencefil gibi antioksidan bakımından zengin baharatları bol bol tüketebilir, haftada 2-3 kez yağlı balık yiyerek, salata sosları için zeytinyağı kullanabilirsiniz.