Biberiye, Ballıbabagiller familyasının mor çiçekli çalısı olarak bilinir. Biberiye birçok farkı isme sahiptir. Bunlardan biri de kuş dili otudur. Halk arasında daha çok biberiye olarak bilinse de yöresel olarak kuş dili ismi de kullanılmaktadır.
En fazla 2,5 metre olan küçük ince ve kokulu yaprakları bulunur. Biberiye, çiçeklerinden de yaprakları kadar faydalanılan bir bitkidir. İğne şeklinde yapakları mutfakta hemen hemen her ürünün yanına yakışır.
Özellikle çiçeklerinden çıkarılan soluk sarı esans çok önemlidir. Biberiye, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapraklarını gösterir. Daha çok ılıman hava bitkisi olduğu için en sık yetiştirildiği bölge Akdeniz’dir.
Antiseptik, antioksidan, iltihap sökücü, kanser düşmanı ve dezenfektan özelliklerine sahip hariç bir bitkidir. Evlerinizin bahçesinde çok rahat bir şekilde biberiye yetiştirebilirsiniz. Bu sayede hem taze şekliyle tüketebilir hem de kurutarak daha sonra baharat olarak kullanabilirsiniz.
Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kurutulmuş biberiye yapraklarından kolayca biberiye çayı hazırlayabilirsiniz. Öncelikle bir fincan suyu kaynatın. Kaynamış suyun içine bir çay kaşığı kurumuş biberiye yaprağı atın. Bu şekilde 5-10 dakika kaynatın. Kaynatıldıktan sonra ocaktan alın ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Ardından içebilirsiniz. Eğer keskin tadı sizi rahatsız ederse içerisine bir çay kaşığı bal atarak tatlandırabilirsiniz.
Biberiye Çayının Faydaları
Kalsiyum, demir ve B6 vitaminleri içerir. Hastalıklara karşı koruyucu, antioksidan özelliği vardır. Kalp hastalıklarından korunmamızı sağlar. Hazmı hızlandırır. Beyine olumlu etki eder. Hafızayı kuvvetlendirmesi de biberiye çayının faydaları arasındadır. Konsantrasyonu arttırır.
Birçok kanser türüne fayda sağlar. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Sinir, stres sebebi ile oluşan baş ağlarına iyi gelir. Migrene karşı faydalıdır. Kas ağrılarına iyi gelir, eklem ağrılarını hafifletir. Astım rahatsızlığına iyi gelmesi de biberiye çayının faydaları arasındadır. Kan şekerini düşürmeye yardım eder. Mide ekşimesine iyi gelir. Diş ağrısına iyi gelir. Ciltte oluşan egzama gibi hastalıklara yarar sağlar.
Biberiye Çayının Zararları, Yan Etkileri
Hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez. Çayın fazla kullanılması halinde kusma, ağrı, akciğerlerde sıvı birikmesine ya da ödem sebep olabilir. Önerilen tüketim sayısı günlük 1 bardaktır. Fazla içilmesi halinde yan etkiler yapabilir. Düzenli ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak kullanın.