Sağlıksız ve düzensiz bir beslenme şekli günümüzde pek çok farklı hastalığı da beraberinde getiriyor. Bu rahatsızlıklar arasında en sık rastlananı ise mineral eksiliği olarak da adlandırılan demir eksikliği oluyor. Dünya üzerinde en fazla rastlanan bu rahatsızlık insanların gündelik hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Kandaki hemoglobin oranının düşmesine yol açan demir eksikliğinin tedavisi için sağlıklı bir beslenme ve doktor kontrolünde bir tedavi uygulanması gerekiyor.
İnsan vücudunda meydana gelen değişiklikler sizlere birtakım belirtiler gösteriyor olabilir. Fiziksel ve zihinsel olarak meydana gelen bu değişiklikler demir eksikliği belirtisi olabilir. Çabuk yorulmak, kendini sürekli enerjisiz ve güçsüz hissetmek, ayak ve el bölgesinde karıncalanma, damaktaki kuruluk, dudak çatlakları ve sürekli agresif tavırlar içerisinde olmak demir eksikliğinin belirtileri arasında yer alıyor.
Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Demir eksikliği belirtilerini yaşıyorsanız ve bunların uzun süredir devam ettiğini gözlemliyorsanız zaman kaybetmeden en yakın uzman doktora muayene olmanız gerekebilir. Tedaviye başlanmadan önce tanının konulabilmesi için kan tahlili yapmanız gerekecektir.
Kan tahlil sonuçlarınız ortaya çıktıktan sonra doktorunuzun size önereceği ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. İlaç tedavisi ile birlikte aynı zamanda doktor tarafından belirlenmiş olan beslenme düzenine ve programına da ayak uydurmanız gerekiyor.
Demir eksikliği hastalığının ciddi bir hastalık olduğunu unutmayın. Demir eksikliğinin ilerleyen dönemlerinde kalp üzerinde rahatsızlıklar meydana gelebilir.