Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen sağlık problemlerinden birisi de gaz sancısı ve beraberinde getirdiği şişkinliktir. İnsanların sindirim sisteminde görülen gaz sancısı 2 şekilde oluşur. Bunlar ya hava yutulması ile ya da bazı besinlerin kalın bağırsakta sindirilmemesinden kaynaklandığı ifade edilir. Bu durumda havanın yutulması anne adaylarında şişkinlik oluşturur. Oluşan şişkinlikte ağıt yoluyla çıkarılır.
Hamilelik döneminde gaz sancısı ve şişkinliğin artmasını gerektiren şey progesteron hormonuna bağlı olarak gaz oluşur. Gaz sancısını ve şişkinlik oluşumunun sebepleri dikkati alındığında sindirim sisteminde besinlerin ilerletilmesine yardımcı olan düz kas hücreleri de gevşediği için, besinler normalden daha yavaş bir şekilde ilerler.
Gaz Sancına Engel Olmanın Yolları
Oluşan bu durum da sindirim sisteminde daha uzun süre kalır ve sindirim yavaşlatır. Hamilelik ilerlediğinde büyüyen rahim sindirim sistemi ve mideye baskı uygular bundan dolayı da gaz sancısı görülür. Hamile kadınların gaz sancısı ve şişkinlik durumlarından kurtulmak için izlenmesi gereken yollar vardır. Oluşan gaz sancına rahatsız edecek boyutta ise mutlak olarak doktora gidilmelidir.
Rahatsızlıkta şişkinlikten kaynaklı olarak karın ağrısı veya kramp şeklinde oluşuyorsa, dışkınızda kan görülüyor ise, şiddetli ishal varsa kesinlikle doktora gitmelisiniz. Gaz sancınızdan kurtulmak için alacağınız önlem ise öncelikli olarak yemeği yavaş yiyin. Sonrasında ise hareket etmelisiniz. Kabızlık, mide şişkinliğine, midede gaz birikimine sebep olur. Lif bakımından zengin olan meyve ve sebze gibi besinler tüketerek gaz oluşumuna engel olabilirsiniz.