Sedef hastalığına neyin sebep olduğu bilinmemekle birlikte birçok uzmanın araştırmalarına göre kanda bulunan akyuvarlarda ki anormal bir durumun iltihabı tetiklediği ve bu şekilde hastalığın geliştiği gözlemlenmiştir. Bu oluşan iltihaplardan dolayı deri 3-4 günde dökülmelere maruz kalır. Normal bir insanın deri döküntüsünden daha fazla olmaktadır. Hastaların deriyi kaşıma, yolma veya aşırı güneş ışığından sonra beneklenme gibi yeni yeni lekelerin oluşmaya başladığını fark eder.
Sedef hastalığı bazı ilaçların kullanımı sebebiyle de yeniden oluşum kazanabilir. Kış aylarında havanın kuruluğu ve nem azlığından dolayı bu lekelerde artma gözlenir. Ailede başka birinde sedef hastalığı bulunan bireylerin, bulunmayanlara oranla bu hastalığa yakalanma oranları 2 kat daha fazladır. Bu yüzden daha önceden önlemler alınmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, vitamin ve mineral bakımından eksik kalmamak, cildi sürekli nemli tutmaya çalışmak, kuru havalardan kaçınmak alınabilecek tedbirler arasındadır. Boğaz enfeksiyonları da sedef hastalığının artmasına yol açan etkenler arasındadır.
Sedef Hastalığının Tipleri
Hastalığın şekli, şiddeti, devam etme süresi yerleşim yerine göre farklılıklar gösterir. İlk kırmızı kabarcıklarla başlar ve giderek bu lekeler artar.
Sedef hastalığının en çok görüldüğü bölgeler; dirsek dizler, bacak ve kollar, genital bölge, avuç içi ve ayak altı, saçlı deri ve vücudun kıvrımlı yerleri gibi bölgelerdir.
Tırnaktaki sedef hastalığın tırnak üzerinde nokta şeklinde çöküntüler görülür.
Guttat sedef hastalığı genellikle bir boğaz iltihaplanması yaşandığı zaman görülür.