Takım çalışması, bir amaca yönelik çalışmalarda bireysel olarak değil de ekip olarak görev yapılmasıdır. Her takım üyesinin farklı amaçları olsa da tek bir ortak nokta bile onlara bu çalışmayı yapmak için bir sebeptir. Bu çalışma biçimi bireysel çalışma yöntemine göre, kimi zaman daha fazla özveri isteyen bir iştir.
Takım Çalışmasının Önemi
Bireysel çalışmalarda tek bir bakış açısı vardır. Takım çalışması ise olay ve duruma kişilerin farklı açılardan ve farklı bir göz ile bakmasını sağlar. Bu da sizi ulaşmak istediğiniz sonuca daha kolay varmanıza katkı sağlar. Takım çalışmalarında uyum çok önemlidir. Uyumu ve ahengi yakaladığınız takdirde yaptığınız çalışma daha keyifli bir hale gelecektir. Takım çalışmalarında karşılaşılan herhangi bir sorunda, çözümler daha çeşitli ve etkili olacaktır. Tüm bunların yanı sıra, bu çalışma zamanlama açısından da sizlere fayda sağlamaktadır. Daha fazla kas ve beyin gücü, kişinin tek başına ulaşacağı zamandan daha kısa bir zamanda sona ulaşmasını sağlar. Karar alma aşamalarında tüm yükü bireysel olarak çekmezsiniz. Takım olarak bir karara vararak yükünüzü paylaşırsınız. Amacınızdaki işin sonunda ise iyi bir değerlendirme yaparak en iyi işi çıkardığınızı görürsünüz ve geriye bunu takım arkadaşlarınız ile kutlamak kalır.
Takım Çalışmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Takım içerisinde her birey kişisel gelişim konusunda yeterli olmalıdır ki takım içi dengesizlikler yaşanmasın. İyi bir planlama ve iş birliği yapılmalı. Aksi takdirde kimi az iş yaparken, kimi daha fazla iş yaparak bir tartışma ortamı oluşabilir. Takım içi huzursuzluk yaşandığında takımın dağılma ihtimali ve verimsiz bir ortam oluşur. Takım çalışmalarında öncelik her zaman bireyin değil, takımın menfaatleri olmalıdır. Tartışma ortamlarında takım arkadaşlarınızı dinleyin, fikir alışverişi yapın ve bu ortamı hararetlendirmemeye özen gösterin. Bir lider seçmeniz gerekir, fakat bu kişi liderlik özellikleri taşıyan biri olmalı. Bitiricilik, öncülük ve yüksek motive en önemli özelliklerden biridir. Motivasyon başlı başına incelenmesi geren bir husustur. Motivasyon, takım verimi düştüğünde sizi tekrar canlandıracak ve harekete geçirerek amacınıza ulaşmanızı sağlayacak unsurdur. Yapılan işte planlama doğrultusunda adımlar belirlenmelidir. Küçük hedefler belirleyin, böylece işin sonunda asıl büyük hedefe ulaşmanıza kolaylık sağlayacaktır. Bu küçük hedeflerin sonunda güdüleme önemlidir. Takdir edilmek insanı güdüleyen ve motive eden bir husustur. Küçük tebrikleri atlamayın. Bu size uzun vadede yarar sağlayacaktır.
Takım Çalışmasının Dezavantajları
Tüm bu avantajlara rağmen uyumsuz takımlarda farklı konularda dezavantajlar da görmek mümkün oluyor. Takım içerisindeki rekabet yanlış tarafa yönlendirildiğinde huzursuzluk ve amaç yolunda sapmalar görülebilir. Takım çalışmasının gücüne inanmayan ve bu çalışmada olmak istemeyen insanlar ile çalışmak ve muhatap olmak durumunda kalabilirsiniz. İş bölümünde iş yapmayı sevmeyen, eksik yapan, üzerindeki görevi atmaya veya devretmeye çalışan takım üyeleri sayesinde amacınıza gecikmeli ulaşmanız mümkündür